dinsdag 3 april 2012

Vier dagen in het paradijs: Dan Ta Bai

Na twee maanden hard werken in Paramaribo was het tijd voor… vakantie! We besloten we naar het gemakkelijk bereikbare en redelijk comfortabele stuk binnenland te gaan in het Boven-Surinamegebied. Het werd Dan Ta Bai aan de Boven-Surinamerivier, op ongeveer vier uur rijden van Paramaribo.





Bij het vertrek bleek al dat we de enige bezoekers zouden zijn de komende dagen en de gids zich dus aan ons tempo zou aanpassen. Daar hadden wij natuurlijk wel oren naar. Het werd dus veel slapen, hangmatteren en boekjes lezen. Dit alles met een supermooi uitzicht over de stroomversnellingen. Drie keer per dag werd ons een maaltijd voorgezet en tussendoor hebben we door het bos gewandeld, een paar traditionele dorpjes bezocht en gezwommen (ok, gelegen) in de stroomversnellingen. Dat ziet er op de foto trouwens ontspannen uit, maar als je erin stapt is het toch wel even schrikken hoe hard het water duwt en trekt over de scherpe rotsen. Erin liggen is echter wel erg relaxed.


Het was vooral erg leuk om in een korjaal over de rivier te varen. In dit gebied is dat  de gemakkelijkste manier om je te verplaatsen en veel dorpjes zijn ook niet te bereiken vanaf de weg. We gingen dwars door de jungle over de ruisende stroomversnellingen. Alles glinsterde door het felle zonlicht, zo supermooi!


Ook de dorpjes waren fascinerend om te zien: de mensen wonen in hutjes en vullen hun dag met traditionele werkzaamheden als het drogen van vruchten en pinda’s. Daarnaast hebben ze spijkers in de muur om hun Nokia-telefoons aan op te hangen voor beter bereik. Ook hebben de dorpjes winkeltjes waar je naast Parbobier ook gewoon Zaanse mayonaise kunt kopen. Opvallend ook was dat ze lichtgevende hardloophesjes en neonkleurige wol verkopen waarmee de locals patronen op de hesjes borduren.


Afgelopen vrijdag zijn we alweer vertrokken. Een dubbel gevoel: afscheid nemen van Suriname en de mensen die we hebben leren kennen, maar ook een nieuwe bestemming in het vooruitzicht. Inmiddels zijn we aangekomen op Aruba: de plek waar Amy een maand niets gaat doen en Thomas wederom gaat werken. Hierover later meer!

Klik hier voor meer foto's van Dan Ta Bai!

2 opmerkingen:

  1. Dat konijntje!! Klinkt heerlijk allemaal hoor, geniet van Aruba! Kan het zijn dat dat blauwe jurkje met witte stippen me bekend voorkomt? (a)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, klopt! Dat is als sinds Thailand mijn lievelingsvakantiejurkje. :)

    BeantwoordenVerwijderen