vrijdag 2 maart 2012

Brokopondo en babyschildpadjes


Na ons avontuur in Coronie waar Thomas de lokale jeugd de loop van de schaakstukken bijbracht, waren we twee weken geleden uitgenodigd in het district Brokopondo om daar de kinderen ook kennis te laten maken met het schaakspel. Brokopondo bestaat voor een groot deel uit het Brokopondo-stuwmeer. Dit enorme meer van 1500 m2 is in de jaren zestig aangelegd ten behoeve van bauxiet- en energiewinning. Je ziet de boomtoppen van de bomen nog steeds uit het meer steken. 

We arriveerden samen met Frank en Franklin (twee schakers uit Paramaribo) in Brokopondo. Er waren maar liefst 52 kinderen, waardoor iedereen moest helpen bij de borden en de drie demonstratieborden om de boodschap over te brengen (zelfs Amy!). Dat dammen hier denksport nummer 1 is, bleek wederom toen de schaakstukken in damstelling werden gezet en ze de toren over de diagonaal bleven bewegen. Prettige bijkomstigheid was dat we tijdens de lessen uitkeken op het Anani-strand aan de Surinamerivier. Na het schaken konden we overnachten in het dorp en de volgende dag brachten de lokale sportautoriteiten ons naar Baboenhol, een resort dat eveneens aan de Surinamerivier ligt. Hoewel het weer de tweede dag wat minder was, hebben we toch even in de zon kunnen liggen en kunnen zwemmen in de rivier. Hier kun je meer lezen over wat Thomas hier doet.






Afgelopen weekend heeft Frank ons meegenomen naar de vlinderkwekerij, waar ze ook schildpadden en slangen kweken. De dieren worden geëxporteerd naar vlinder- en dierentuinen in het buitenland. Leuk om het vlinderproces zo gedetailleerd te zien. Toch konden de vlinders niet op tegen de extreem schattige babylandschildpadjes.


Verder heb ik (Amy) toch nog maar nieuwe schoenen gekocht, aangezien ik op Fort Nieuw Amsterdam van een heuveltje afgleed (op diezelfde dag dat ik een kaaiman in de boot liet vallen), of zoals de gids het samenvatte: “Jouw patta’s zijn GLAD”.

Klik hier voor meer foto’s van o.a. schildpadjes!

2 opmerkingen:

  1. Dat is nog een druk programma van Thomas. Ik wil ook een training voor subtopschakers :). Mooie foto's! x Sietske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je! Ik zal het doorgeven, maar ik denk dat je in de zomer sowieso wel een keer mag komen eten en wat vragen mag stellen aan Thomas. ;)

    BeantwoordenVerwijderen