maandag 14 mei 2012

Cuba: Vinales en Havana


De vorige blogpost eindigde met onze busreis naar het prachtige Vinales. De stad ligt in een vallei en is omringd met kalkstenen bergen en tabaksplantages. We logeerden er vier dagen in een casa particular. Daarna hebben we nog een kleine twee weken doorgebracht in Havana, waar we een schaaktoernooi speelden.



Vinales was fantastisch. De eigenares van de casa kookte drie keer per dag voor ons en zorgde voor fruit en verse sapjes.  Daarnaast hebben we in totaal vijf uur Spaanse les gehad en een paardrijtocht gemaakt door de vallei. Met onze paardrijdervaring (Thomas: nul, Amy: vijftien jaar geleden wel eens gedaan bij Annamarie) een interessante uitdaging, maar de paarden waren muy tranquilo en oh wat was het adembenemend mooi. Onderweg stopten we bij een tabaksplantage en een grot. ’s Middags was het tijd voor onze eerste Spaanse les en  ’s avonds kwam een schakende vriend van de leraar Spaans langs om tegen Thomas te spelen. Na onze eerste volle dag waren we dan ook compleet uitgeput. De overige dagen in Vinales voerden we, naast nog twee lessen Spaans, dan ook niet veel uit.



Na een lange busrit kwamen we woensdag via een korte stop in Las Terrazas terug in Havana. Hier waren ook onze Hollandese amigos Rob en Marc inmiddels gearriveerd. De mojito’s werden in hoog tempo aangerukt en meteen was het alsof we ze vorige week nog gezien hadden. Erg gezellig om met zijn vieren het toernooi te spelen. Helaas bleek wel dat Amy ’s ochtends speelde en de rest ’s middags. Niet heel veel tijd dus om samen de stad in te gaan dus én vroeg op.

Vandaag was de laatste ronde van het toernooi. We hebben allebei wat elo-punten gewonnen! Thomas heeft 5,5 uit 10 en Amy 3,5 uit 10 (ok, waaronder een bye).  De A-groep waar Thomas in speelde is de derde groep, maar sterk bezet (gemiddeld 2350) en hoewel de B-groep de laagste groep is, zijn de elo’s nog relatief hoog (gemiddeld 2100). Daar komt bij dat de ratings van de Cubanen minder betrouwbaar zijn, omdat ze nauwelijks in het buitenland komen en stiekem vaak dus nog beter zijn. Hoewel alle schaaktoernooien er in dit soort hotels nogal op elkaar lijken, merk je toch dat je in Cuba bent: de uitslagen worden op internet slecht bijgehouden en er zijn geen analyseruimtes en doordruknotatieblaadjes (foto maken, partij onthouden of overschrijven dus).

Verder was het hier goed uit te houden: er is een mooi zwembad en met de taxi zitten we in vijf a tien minuten in het pittoreske oude centrum van Havana. Eigenlijk is dat tegelijk ook de beste attractie. De oude straatjes, de bedrijvigheid en de oldtimers… Alle clichés zijn waar: de tijd staat echt stil in Cuba.




Morgen vertrekken we met Marc naar een iets oostelijker gelegen stuk van Cuba: Trinidad en Cienfuegos.

Klik hier voor onze foto's van Cuba!

5 opmerkingen:

  1. Ik word met de blogpost jaloerser :)
    Leuke foto van jullie op de paarden! En erg vet zoals alles er nog uit ziet daar. Die gebouwen ook die elk moment lijken in te kunnen storten ;) Veeel plezier in Trinidad en Cienfuegos!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Tommie en Amy,
    Kunnen jullie niet zo'n autootje voor me meenemen ;-)?
    Ziet er super uit allemaal!
    xx Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je naar Trinidad gaat, moet je bij de paladar van Estela gaan eten! Dat was echt zo lekker! Geniet ervan, Cuba is echt zo'n unieke ervaring :D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo gaaf joh ongelovelijk ! Tis nogal wat, houden jullie het nog een beetje uit met elkaar :P

    gr Michiel en Marjolein.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank allemaal voor de reacties, hebben nu weer normaal internet! Eelke > heb nog wel even uitgekeken naar Estela, maar niet gevonden. Aten meestal ook gewoon in onze casa (ook heel goed!). Zullen een dezer dagen nog even blogpost over Trinidad en Cienfuegos toevoegen! En M's > het is nog steeds goed uit te houden samen! :)

    BeantwoordenVerwijderen